4 minuten leestijd

Yogamatten. Voor mij zijn het net snoepjes. Je hebt ze in allerlei soorten en maten. Langer, korter, dik, dun, met allerlei printjes en en en en en… Zo heb je altijd wel een matje die past bij jou als persoon en sporter of yogi. Maar dan komt de vraag: Uhm, welke yogamat moet ik nou eigenlijk hebben?

Laten we bij het begin beginnen. Waar is de yogamat nou precies voor? Het doel van de yogamat is om jou te ondersteunen bij de yogaoefeningen. Het hoeven zelfs niet alleen yogaoefeningen te zijn. Denk aan Pilates, buikspieren trainen of alle andere sporten die je zittend of liggend uit kan voeren. Bedenk dus eerst wat jij allemaal met jouw yogamat wil doen.

De volgende stap is bepalen op welke plek, of misschien zelfs plekken, jij jouw mat wil gebruiken. Ben je hier vooral bewust van de ondergrond. Denk bijvoorbeeld aan een matras waar je op slaapt. Lig jij op harde springveren? Dan is het fijner om een wat dikker matras te hebben, zodat je die de volgende dag niet als afdruk in jouw rug hebt staan. Heb je een zachte ondergrond? Dan kan een dun matras er prima mee door.

Zo werkt het ook met jouw yogamat. Je hebt ze in verschillende diktes en dat is niet voor niks. Een standaard yogamat is 4 mm. Lig jij met jouw mat veelal in de zaal of op de grond in huis? Dan zou ik kiezen voor een standaard mat of een iets dikkere mat. Niet alleen omdat dat zachter ligt bij grondoefeningen, maar ook om eventuele koud van de vloer tegen te gaan. Sport jij vaker op het gras of op het strand? Dan is een dunner matje prima. Deze matjes zijn tussen de 1 en 3 mm. Je zal dan namelijk sneller de ondergrond voelen, omdat jouw matje dunner is.

Neem hierbij ook jouw lichamelijke staat mee. Heb jij pijnlijke gewrichten, blessures of misschien wel operaties gehad? Dan zou ik je sowieso adviseren een dikkere mat te nemen, minimaal 6 mm. Je hebt ze zelfs van 1 tot 1,5 cm. Dit ligt “zachter” en comfortabeler.

Een eventueel nadeel van de dikke yogamat zijn de staande balansoefeningen. Jouw voet zoekt namelijk een stabiele ondergrond. Heb je een wat dikkere mat? Dan “zakt” jouw voet weg in de mat en moet die harder zijn best doen om de balans te vinden. Neem dit niet te zwaar, want je kan bij dit soort oefeningen gewoon naast je mat gaan staan!

Last but definitely not least, hebben we het nog over jouw persoonlijke behoeftes en wensen. Je kan het zo gek niet bedenken of ze hebben er wel een yogamat voor! Ik ze hier even onder elkaar gezet:

– Reizen: Wil je veel reizen met jouw mat? Dan heb je tegenwoordig mega leuke reismatjes. Die zijn zo dun dat je de matjes op kan vouwen totdat ze de grootte hebben van een yogablok. Makkelijk dus om in jouw koffer mee te nemen naar de andere kant van de wereld. Of juist voor in jouw fietsmandje!

– Design: Ik moet bekennen dat dit mijn guilty pleasure is! De uitstraling van de mat kan maken dat jij voor hem kiest zonder dat de andere kenmerken bij je passen. Je hebt ze in felle of rustige kleuren, printjes, strepen en ga zo maar door. Het wordt dan gewoon jouw oogappeltje!

– Pro natuur en milieu: Je hebt bij de grotere merken ook lijnen van yogamatten die speciaal zijn gemaakt om rekening te houden met de natuur. Het zijn dus eco matjes! Bij dit soort matten staat altijd iets van Eco in de naam. Het materiaal is bijvoorbeeld gemaakt van natuurlijk rubber waardoor de mat duurzamer is dan het goedkope PVC.

Daarnaast heb je nog speciale lijnen van bekende merken. Bijvoorbeeld de Almost Perfect lijn van Manduka. Dit zijn yogamatten die tijdens de productie net niet helemaal goed zijn gegaan. In plaats van deze yogamatten weg te gooien doordat ie bijvoorbeeld net iets langer is dan op de productverpakking staat, wordt de mat verkocht met korting. Zo wil Manduka hun afval reduceren.

– Materiaal: Het materiaal kan ook veel voor jou doen of betekenen. Je ziet bij veel matten dat ze gemaakt worden van PVC. Het voordeel is dat dit goedkope matten zijn met over het algemeen veel grip. Je hebt ook natuurlijk rubber. Dit is dan weer de duurzame variant van het PVC. Je ziet ook matten van jute, kurk, katoen en schapenwol. Iedere mat heeft zijn eigen voordelen. Het ademt bijvoorbeeld meer of neemt zweet op. Ook hier kan je kijken wat voor jou goed voelt! In de productomschrijving kan je bijna altijd terugvinden waar de mat van gemaakt is. Google desnoods op de eigenschappen van dat materiaal.

– Grip: Soms glijd je wel eens weg van de mat. Herkenbaar? En vind je dat vervelend? Dan heb je ook speciale “anti slip” matten. Vaak wordt olie in de mat gebruikt zodat jouw mat soepel blijft. In sommige matten is dat minder of zelfs niet gebruikt. De mat kan ook gemaakt zijn van ander materiaal waardoor het niet meer nodig was.

– Lengte en breedte van de mat: Ben jij toevallig lang of houd je gewoon van veel bewegingsruimte? Dan heb je ook extra lange en brede yogamatten. Dit zorgt ervoor dat jij net wat meer ruimte hebt op jouw mat.

– Merk: Ook hier is de keuze reuze! Je hebt de naamloze huis tuin en keukenmatjes. Die zijn over het algemeen prima als je eerst eens wil kijken of yoga het wel voor jou is. Daar tegenover staan de yogamerken die voor iedere vorm van yoga wel iets hebben bedacht. Ik ben fan van Manduka en Jade Yoga, mede doordat ze niet zo duur zijn. Maar dit is puur persoonlijk! Natuurlijk heb je er duurdere matten tussen, maar voor niet al te veel geld heb je een goede yogamat.

– Temperatuur: Je kan je misschien voorstellen dat je sneller of zelfs meer zweet tijdens de Hot Yogalessen. Je doet dan aan yoga in een verwarmde ruimte waar de temperatuur kan oplopen tot 40 graden. Dan is het fijn dat jouw mat zweet opneemt. Je kan natuurlijk ook nog kijken voor een yogahanddoek. Die komt over je mat heen te liggen en neemt dan zoveel mogelijk vocht op.

– Prijs: Nou zijn er matten die volledig voldoen aan alle wensen die jij hebt, maar eerlijk is eerlijk, daar hangt vaak wel een bepaalde prijs aan. Je kan yogamatten voor een tientje kopen (zelfs voor minder), maar je hebt ze ook van boven de €150. Is jouw ideale mat precies de duurste maar wil je het er niet aan uitgeven? Kijk dan naar jouw belangrijkste wensen en kies op basis daarvan jouw mat. OF, vraag hem gewoon voor jouw verjaardag!

Zoals ik al zei, net een snoepjeswinkel. De mat kunnen uitproberen is altijd fijn! Misschien kan je bij jouw yogastudio, of een vriendin, wat verschillende matjes proberen. Zo krijg je een idee van wat bij jou past!

Heel veel plezier met het uitkiezen van jouw perfecte yogamat!