Ik heb totaal geen meetkundig inzicht. Ook al ben ik geslaagd voor ‘Wiskunde B’ tijdens mijn VWO- eindexamen. Ik snap de formules en de berekening, maar ik “zie” het gewoon niet. Ik zie niet hoe het er dan daadwerkelijk uit komt te zien. Nou, dat was natuurlijk minder praktisch toen wij ons huis lieten bouwen.

Toch vind ik het een heel interessant proces! Je bent aan het werk voor iets in de toekomst. Het is nog totaal niet tastbaar en alles gebeurt op basis van dromen (of fantaseren) over het eindresultaat. Je mag jezelf volledig laten gaan om te bedenken hoe jij jouw huis zou willen vormgeven. Je mag zelfs over de kleinste details nadenken: waar wil je lichtpunten, stopcontacten of loze leidingen?

Gelukkig weet ik heel goed wat ik wil, volgens mijn vriend vaak zelfs iets TE goed. En toch had ik tijdens het ontwerpen van ons huis best veel moeite. Ik kon het gewoon niet voor mij zien. Ik kon het niet visueel maken voor mijzelf. Ik snapte ook niks van alle symbolen op de tekeningen en manieren om het huis te bouwen. Allerlei informatie over het materiaal, triple glas of isolatiemateriaal. Ik wilde gewoon het plaatje dat ik in mijn hoofd had en al die schetsen boeide mij dus ook niet zo.

Het punt is, je hebt die schetsen nodig. Het is de basis en fundering van jouw huis. Via die schetsen wordt duidelijk hoe jouw plaatje in jouw hoofd gerealiseerd kan worden. Het is dus ontzettend belangrijk om goed stil te staan bij die basis, de schetsen van jouw droomhuis.

Het gaat er zelfs niet om dat JIJ het begrijpt, zolang er maar iemand is die jou ondersteund die het wèl ziet en snapt hoe het moet. Ik heb bij iedere keuze gevraagd of onze aannemer het visueel voor mij kon maken. Hij heeft letterlijk meer dan 132 plaatjes voor mij gemaakt. Alleen dan kon ik het pas begrijpen en voelen of ik het op die manier zou willen in huis.

Stel je nou voor dat ik zelf aan de gang was gegaan met die schetsen, terwijl ik totaal geen meet- of bouwkundig inzicht heb. Wat zou dat dan gedaan hebben met de fundering van ons huis? Wat zou dat überhaupt betekend hebben voor de bouw van ons huis? En had ons huis bij de laatste keer “windkracht 6” nog blijven staan? Wat had het gedaan met de leidingen of elektriciteit?

Nu denk ik dat je al begrijpt waar ik naartoe wil. Ja precies, naar jou. Vergelijk jezelf eens met het huis. Waarom vraag je bijvoorbeeld wel iemand om mee te kijken als het gaat om de bouw van jouw huis, maar niet als het gaat om jezelf? Waarom laat je eerst allerlei lekkages ontstaan die alles aantast in huis? Waarom laat je stoppen die zijn doorgeslagen zitten? Waarom vervang je geen kapotte lampen of iets in die richting?

En hoe kan jij dan van jezelf verwachten dat jij blijft staan als een huis?

We wonen inmiddels een jaar in ons nieuwe huis. Ook in een nieuwbouwhuis kom je dingen tegen die je moet onderhouden of waar naar gekeken moet worden, ondanks alle nieuwigheid. Stel, we zijn 15 jaar verder en doen helemaal niks aan ons huis. Of neem jouw eigen leeftijd. Stel je doet er zoveel jaar niks aan. Wat doet dat dan met de uitstraling van jouw huis? Wat doet dat met jou, om in een huis vol mankementen te leven?

Dus ik wil je uitnodigen om weer eens naar jouw eigen fundering te kijken. Hoe staat jouw huis, lees: jijzelf, ervoor? Zijn er dingen die onderhoud nodig hebben? Die door de jaren heen kapot zijn gegaan, maar die je hebt gelaten voor wat het is?

Ik weet uit eigen ervaring hoe lastig dat kan zijn en daarom start ik op 11 januari, een gratis challenge. Drie dagen lang kom ik om 10:00u online voor jou. Ik leer jou jouw eigen grenzen te bewaken in plaats van te verleggen. Ontdek hoe jij jezelf weer prioriteit nummer 1 kan maken en hoe jij voor jou en jouw behoeftes kan zorgen. Zie het als onderhoud aan jouw eigen huis en fix wat kapot is gegaan.

Begin dit jaar goed en maak dit jaar JOUW JAAR! Schrijf je snel in voor de gratis challenge ‘Meer kiezen voor mezelf’!