Als ik ergens wel bekend om sta, is het om uitspraken over “Mijn eitje”. Jouw wat?! Ja, precies. Ik zal het even uitleggen. In 2012 studeerde ik in Tilburg aan de opleiding “Omgangskunde”. Ja, dit is echt een opleiding, google maar. Daar had ik een inspirerende docent, die mij als eerste vertelde over mijn eitje. Een heus “EUREKA” moment.
 
Ik heb altijd moeite gehad met mensen die dichtbij mij kwamen staan. Je kent het wel, net iets TE dichtbij. Ik voelde dan de neiging om een stapje terug te doen. OF als ik in de trein zat en er kwam een onbekende naast mij zitten. Soms had ik daar gewoon even geen zin of wilde ik gewoon dat diegene wat verder weg van mij zat.

Wat is dat gevoel? En waarom heb ik dat? En hoe kan het dat zoveel mensen dit gevoel herkennen als ik uitleg dat ik hier last van heb?

Nou, houd je vast. Dit gaat om jouw eitje. Doe even met mij zodat het visueel wordt. Strek je armen eens uit mee opzij, wel op schouderhoogte. Je maakt van jouw bovenlichaam dan de hoofdletter “T”. Breng jouw handen dan nu boven jouw hoofd bij elkaar en dan helemaal mee naar beneden. Breng je handen daar ook bij elkaar. Welke vorm heb jij net gemaakt door met jouw armen van boven naar beneden te bewegen?

Ja, dat klopt. Het is een ei-vorm. Een ovale vorm. Jouw eitje.

Iedereen die binnen jouw eitje stapt, komt in jouw eigen ‘personal zone’. Die stapt als het ware in ‘jouw energie’. Sommigen noemen het een aura of vibe. En dat merk jij!

Bij sommige mensen vind jij dat niet eens erg. Denk aan een dierbare of bekende die jou een knuffel geeft of die een arm om jou heen slaat. MAAR soms zijn het onbekenden die zo’n beetje schouder aan schouder gaan staan terwijl dat helemaal niet fijn voelt. Herkenbaar?

Over het algemeen mag jouw partner dichtbij je komen staan en in je aanraken. Alleen als jullie ruzie hebben, wil je soms dat hij of zij niet eens naast je komt staan. Dan mag jouw partner niet in jouw eitje stappen, omdat je simpelweg boos bent.

Emoties kunnen namelijk een hoop doen met jouw eitje. Ben je boos? Dan wordt jouw eitje groter. Voel jij je bang of angstig? Dan wordt jouw eitje kleiner. Je maakt jezelf als het ware kleiner.

Iedereen brengt een eigen energie met zich mee, een eigen eitje. Als je met iemand op één lijn zit, resoneert die energie. Het voelt fijn aan en dat maakt dat die persoon dichtbij mag komen. Er zijn namelijk ook wel eens onbekenden waarbij jij er minder last van hebt dat ze dichterbij komen staan. Ze hebben een fijne vibe bij zich dat maakt dat ze dichterbij mogen komen of benaderbaar zijn.

En soms heb je vrienden, familie of kennissen die je liever op afstand houdt. Het voelt gewoon niet goed of jij voelt je niet op jouw gemak. Er zijn ook bekenden met wie je het eerst heel leuk had, wat goed voelde en waar je heel close mee was. But then things happend. Ineens voelt het niet meer goed, voel jij je niet meer op jouw gemak en voel je steeds meer afstand ook al sta je naast elkaar.

Deze hele blog gaat niet over goed of fout, aardig of onaardig, leuk of stom. Nee, het gaat over inzicht krijgen in jouw eitje. Wie mag jouw eigen ‘personal zone’ binnen stappen en wie laat jij er liever buiten staan? Weet je ook waarom? En luister jij daar ook naar?

Want ja, ook dit gaat over jouw energie management. Laat jij constant mensen in jouw eitje stappen terwijl dat niet goed voelt? Dan ga jij iedere keer over jouw eigen grens heen. En ja, ik weet het. Bij sommige mensen is het gewoon lastig om jouw grenzen aan te geven. En toch is het nodig!