Het is 6:30 uur en ik sta onder de douche. Soms is het heel grappig hoe het leven loopt. Ik ben namelijk TOTAAL geen ochtendmens. Nul komma nul. Als ik vroeger rond 8:30 uur uit mijn bed moest komen, werd ik al helemaal gek. Serieus, ik vond het vreselijk.

Alleen ja, toen kwam er vorig jaar een baby. Met zijn eigen ritme en vooral vroege rituelen. Rond 5:00 uur hangt hij al lachend en vrolijk boven mijn hoofd. Ik voel van dat kwijl in mijn gezicht vallen, omdat hij er blijkbaar al een tijdje hangt maar ik nog niet gereageerd heb. En nee, vanaf dat moment laat ie mij niet meer met rust. Dus met andere woorden, of ik nou wil of niet, ik moet mijn bed uit en met hem gaan spelen.

Slopend. Het gevoel dat ik ook meteen AAN moet staan.

Ik was altijd zo’n type dat op haar werk aan kwam, het liefst als het rustig was, zodat ik eerst even kon acclimatiseren. Even rustig opstarten voordat iedereen naar je toe kwam met vragen over van alles en nog wat. En ja, heel eerlijk, soms duurde dat moment tot 12 uur ‘s middags, na 5 koppen koffie.

Inmiddels weten we dat de start van jouw dag grotendeels kan bepalen hoe jij je voelt door de dag heen. Heb je een mega vervelende ochtend, zal je humeur ook niet echt optimaal zijn. En soms ben je gewoon heerlijk wakker geworden, had je nog tijd om uitgebreid te ontbijten, stond er geen file en kwam je chill aan op jouw werk. Dan kan jij je misschien wel voorstellen dat jij de dag fijner begint.

Maar weet jij dat jij daar zelf invloed op hebt? Hoe jij jouw dag begint? Wat je wel of niet doet in de ochtend? En JA, ook zelfs als je er niks aan kan doen dat er iemand om 5:00 uur ‘s ochtends boven jouw hoofd hangt te kwijlen?

Terug naar dat douche moment. Ik ben altijd al fan geweest van de Eucalyptus geur. Dat doet iets met mij! Ik vind het oprecht HEERLIJK om die geur op te snuiven. Dat douchemoment gebruik ik nu als mijn persoonlijk wakker-word- moment. Ik ben nou eenmaal geen ochtendmens en durf echt te zeggen dat ik dat waarschijnlijk ook nooit zal worden. Maar dat betekent niet dat, als ik dan toch al wakker ben, ik toch niet iets kan bedenken om rustig wakker te worden. Ik heb dat gewoon nodig!

Die 10 tot 15 minuten gebruik ik dan ook voor mijzelf. Van tevoren begin ik lekker met de crèmetjes en maskertjes voor mijn gezicht. Nog even tandenpoetsen en daarna ga ik lekker warm douchen, zodat ik alle stress en irritatie van mij af kan spoelen. Dan pak ik mijn douchefoam met Eucalyptus geur en OH MYYYYY. Ik laat dat lekker soppen tussen mijn handen en snuif dan die heerlijke aroma lucht op. Alleen dat al, dat momentje, voelt aan alsof ik in de sauna ben. Ik ben dan even helemaal alleen en hoef op niemand te letten.

En geloof het of niet, die 15 minuten maken een wereld van verschil! Ik heb mijzelf namelijk weer even opgeladen en een momentje voor mijzelf gepakt. Ondanks dat het maar 15 minuten waren ten opzichte van de 1,5 uur die ik al wakker was. Als mijn zoontje dan weer naar mij toe rent, omdat het natuurlijk super lang geleden is dat hij mij gezien heeft, kan ik dat ook weer aan!

Dit geldt niet alleen voor de ochtend, maar voor jouw hele dag! Jij mag zelf veel meer momentjes inlassen waarop jij weer even op kan laden. Heb je dat mega ingewikkelde gesprek gepland staan vandaag? Maak na dat gesprek dan wat ruimte in jouw agenda om te kunnen ontspannen. Misschien even buiten een rondje lopen of wat oefeningen doen? Misschien even chill muziek luisteren of wat tekenen en schilderen.

Zo heb jij invloed op jouw eigen energie. Je hebt namelijk maar 100% energie op een dag. Na die 100% is het op en ben je leeg. Kijk en onderzoek of je tussendoor oplaad-momentjes kan creëren op een manier die voor jou fijn is of goed voelt.

Nou word ik oprecht kwaad als je denkt “Ja, ik heb al geen tijd” OF “Daar ben ik te druk voor”. Waarom? Omdat jij jezelf dan aan de kant schuift voor andere taken of dingen die jou niet helpen. Ben jij constant moe? Dan mag jij eens gaan kijken waar jouw energie naartoe gaat. En hoe jij ervoor hebt gezorgd dat jij weer energie krijgt.

Juist als je geen tijd voor ontspanning hebt, heb jij het het hardste nodig! Dus zet jezelf op nummer 1 en zorg voor jezelf. En ja, dit klinkt makkelijker dan dat het daadwerkelijk is.

Mocht je dit nou lastig vinden en weet je gewoon niet waar je moet beginnen? Dan mag je mij altijd een berichtje sturen of bellen. Soms helpen die kleine tips om het allemaal weer even op een rijtje te krijgen!

pexels-andrea-piacquadio-3673941.jpg