De lente komt er weer aan. Ik voel het. Het is weer langer licht, de zon komt er meer doorheen en ik voel mij zelf ook weer lichter worden. Ik voel me altijd wat meer beladen in de winter en in de lente lijkt het alsof alles automatisch van mijn schouders afvalt of lichter wordt. Dat doet mij denken aan de grote schoonmaak. Ik heb namelijk altijd ontzettend de behoefte om alle ramen open te zetten en het hele huis van boven naar beneden schoon te maken. Ik kom dan nog wel eens dingen tegen waarvan ik niet wist dat ik ze had. Herken jij dat ook? Als ik mij hier niet aan toegeef, blijf ik mij in huis irriteren en zit ik niet lekker. Ik heb dan het gevoel nog iets te moeten doen.

Ik voelde mij gisteren op en top. Er was niks aan de hand en ik had een goede dag achter de rug. Ineens voelde ik mij gestresst en bekroop me een vaag gevoel. Mijn vriend zat aan tafel en ik zei tegen hem: “Ugh, ik voel mij ineens heel gestresst en naar”. Waarop hij antwoordde: “Ja, ik ook.”. Meteen ging bij mij een belletje rinkelen, dus ik zei “Nou, dan voel ik waarschijnlijk jou aan”. En dat was ook zo. Hij uitte zijn verhaal en we gingen eten. Langzaam maar zeker ging dit gevoel weg. Ik vroeg aan hem hoe hij zich voelde en hij zei “Ja, ik voel me eindelijk even wat rustiger. Ik zat helemaal in gedachten en nu ik wat gegeten heb voel ik me beter.”

Dit heb ik al vaker gehad. Ik kan dan niet goed begrijpen of IK mij nou zo voel of iemand om mij heen. Het heeft jaren geduurd voordat ik dit geleerd heb. Welke “energie” of vibe (of hoe je het wil noemen), voel ik aan.

Je kent het misschien ook wel in huizen. Op sommige plekken waar je komt, voel jij je meteen fijn. Op andere plekken zit je ongemakkelijk of voel je je gewoon niet chill. Alles, en iedereen, heeft namelijk een bepaalde energie. Als jij daar erg gevoelig voor bent, pik je daar veel van op. Dat kost je ontzettend veel energie en het is dus mega belangrijk dat jij je daar bewust van bent. Om jezelf te kunnen snappen, om te weten waar jouw gevoelens vandaan komen, om te weten waar jouw gevoelens door beïnvloedt worden. Juist zodat jij jezelf kan zijn.

Ik wist heel vaak niet waarom ik mij voelde hoe ik mij voelde. Ik kon ook maar moeilijk achterhalen waar het gevoel precies ontstaan was. Daarnaast deed dat mij twijfelen over heel veel dingen. Vond ik het wel leuk waar ik was? Ik had er toch zo’n zin in? Waarom voel ik mij nou zo vaag terwijl ik bij een goede vriend ben? Waar komen deze twijfels ineens vandaan?

Ik kon (en eigenlijk kan) ook niet goed tegen heftige geurtjes, de Douglas is dus echt geen fijne plek voor mij. Felle lichten kan ik ook moeilijk verdragen. Vandaar dat mijn telefoon bijna geen achtergrondverlichting heeft. In eerste instantie wist ik dit allemaal niet van mezelf, en ik werd er werkelijk waar gek van. Ik kon mij ontzettend gelukkig voelen en het volgende moment diep ongelukkig. Ik kon ontzettend blij zijn en van 0 tot 10 seconden woedend worden. Ik herkende mijn triggers niet. Ik wist niet waar ik in mijn omgeving op reageerde. Ik kende mezelf nog niet. En dat klinkt gek, toch?

Het gaat er nog niet zo zeer om dat jij weet van jezelf wat jouw naam en baan is. Nee, het is nodig om als persoon heel goed te snappen hoe jij werkt en hoe jij in elkaar zit. Wie we zijn wordt namelijk bepaald door onze bewuste en onbewuste beelden, onze beperkende bewuste en onbewuste overtuigingen en onze geschiedenis.

Als je weer vrij wil zijn en de rust wil hebben, zal je jezelf eerst moeten leren kennen. Zodat je weet waar jouw belemmeringen vandaan komen, waardoor jij jezelf ervan kan bevrijden. Het leven is mijn ogen niet bedoeld om te overleven, maar juist om te leven. Om te genieten en om heerlijk vrij te zijn.

Dus vandaar dat ik je deze maand uit wil nodigen om inzicht te krijgen in jezelf. Juist zodat jij jouw plek in kan nemen waar je eigenlijk hoort te staan, zonder alles wat jouw naar beneden haalt. Zonder al die moeilijke, belemmerende gedachtes, zonder al die verwachtingen van alles en iedereen om jou heen. Terug naar de basis. Terug naar jou. Want weet je, de rust vind je alleen door heel goed naar jezelf te luisteren.

Wil jij dat ook? Jezelf weer helemaal vrij voelen? Vrij om te gaan en staan waar je wil? Vrij om te doen wat jij belangrijk vindt? Vrij van alle verwachtingen die iedereen van je heeft? Vrij van al die stemmetjes in jouw hoofd? Vrij van jouw eigen gecreëerde gevangenis? Doe dan mee aan de Pilot: Van gevangenis naar vrijheid. In dit programma leer ik jou in een maand de concrete stappen naar meer zelfliefde, hoe jij voor jezelf kiest en hoe jij losbreekt van alles dat jou gevangen houdt. Zodat jij eindelijk kan gaan leven vanuit jouw vrijheid. Zoals het leven bedoeld is. Nu voor een klein prijsje, er is beperkt plaats.