PHOTO-2021-03-28-14-19-20.jpg

Soms heb ik gewoon even zin in een Disney film. I love Disney. Ze maken het niet alleen grappig voor kinderen, maar ook leerzaam voor volwassenen. Zo heb ik afgelopen weekend ‘Inside out’ gekeken, in Nederland bekend als ‘Binnenstebuiten’.

De film speelt zich af in het brein van de jonge Riley. In het hoofdkwartier leven haar emoties Plezier, Angst, Afkeer, Woede en Verdriet. Ze adviseren haar en sturen haar als het ware aan. Naast het feit dat ze in deze film uitleggen hoe jouw brein werkt, geven ze ook een hele mooie boodschap mee.

Riley verhuist namelijk naar een andere stad en is daar best verdrietig over, maar de andere emoties doen er alles aan om Verdriet niet aan de control panel te laten komen in de film. Ze vinden haar neerslachtig, negatief en ze vragen zich letterlijk af waar Verdriet goed voor is. In het verloop van de film komt Verdriet haar ware kwaliteit naar boven en komen de andere emoties erachter dat Verdriet alles was, wat Riley eigenlijk ècht nodig had.

Nu zette dit mij aan het denken. Ik weet nog goed dat ik 20 weken zwanger was en wij slecht nieuws kregen bij de 20 weken echo. Er bleek iets met onze baby te zijn. Ik was letterlijk in shock. Ik wist niet wat ik hoorde en voelde mij meteen intens schuldig.

De weken erna volgde allerlei onderzoeken, testen en ziekenhuisbezoeken. Wij leefden van uitslag naar uitslag en hoopte te horen dat het goed zou komen. Los van de lichamelijke, zwangere achtbaan waar ik doorheen ging, kwam er een psychologische achtbaan bij. Natuurlijk begonnen we ook met het inlichten van onze omgeving en weet je wat we bijna standaard terug kregen als reactie?

 • “Maar dit gaat helemaal goed komen met jullie”

 • “Ze kunnen tegenwoordig zoveel (in ziekenhuizen/ met operaties)”

 • “Hij mag blij zijn met zulke sterke en troste ouders”

En ik snap het, begrijp me niet verkeerd. Iedereen wilde ons bijstaan, steunen en helpen. Iedereen wilde ons hoop en een goed gevoel geven. Maar alles wat ik hierboven geschreven heb, gaat helemaal niet over ons. Het gaat erom dat maar weinig mensen weten om te gaan met pijn en verdriet. Niet alleen met pijn van zichzelf, maar ook van de ander.

Bijna iedereen kwam met van die loze spreuken waarvan ze niet eens wisten wat het inhield. We kregen een behandelplan voor ons kindje voorgeschoteld van 0-22 jaar en denk je dat “het komt wel goed” daar bij helpt? Het blijft ontzettend moeilijk, verdrietig en hartverscheurend om dit met je kind te moeten meemaken. Ik voelde heel veel pijn en ik had geen mensen nodig die mij even gingen vertellen dat het wel goed zou komen. Nee, ik had het alleen nodig dat iemand er voor mij was. Je hoeft niet eens iets te zeggen, je hoeft niet eens iets te doen. Misschien alleen een arm om mij heen slaan of zeggen dat het mega, zwaar klote is. That’s it.

– Gewoon er ZIJN –

Maar ergens is er geen ruimte voor rouw of verdriet in onze maatschappij. Alles moet snel en productief zijn. En ja, oke, social media doet hier ook een hoop in. Het lijkt alsof geluk en succes als vanzelfsprekend wordt gezien. Daarnaast wordt rouw, pijn en verdriet op één lijn getrokken met falen. En toch… Het aantal depressies, zelfdodingen en burn-outs is nog nooit zo toegenomen als in de laatste jaren.

In mijn ogen is pijn niet bedoeld om jou pijn te doen. Pijn is bedoeld om je bewust te maken. Bewust te maken van hoe het met je gaat, of je blij bent met waar je staat en waar je mee bezig bent of waar je naartoe aan het werken bent. Het geeft richting en kan je alleen maar de goede kant op sturen als je durft te luisteren en te voelen.

Dus het is oke als je verdrietig bent om alles wat je los hebt moeten laten of alles wat je gemist hebt. Dat is oké en je hoeft er niet alles aan te doen (zoals in ‘Inside out’) om jouw verdriet weg te stoppen en je emoties te onderdrukken. Om je groot te houden bij anderen en om die tranen zoveel mogelijk binnen te houden, omdat je anders denkt dat mensen je ‘zwak’ vinden of anders gaan zien. Of welke andere reden dan ook geldt voor jou..

 • Je MAG verdrietig zijn om die gemiste kans.
 • Je MAG verdrietig zijn vanwege ziekte of een ziek lichaam, ondanks dat je beter bent geworden.
 • Je MAG verdrietig zijn, omdat die vriendin je heeft laten zitten.
 • Je MAG verdrietig zijn omdat je die ene baan niet hebt gekregen en uiteindelijk toch een andere baan gevonden hebt.
 • Je MAG verdrietig zijn dat jullie uit elkaar zijn als koppel, ondanks dat je wist dat het hem niet ging worden.
 • HET MAG!

Dus stop alsjeblieft met al die onzin als:

 • “het komt allemaal wel goed”

 • “Wees blij met wat je hebt”

 • “Kijk wat er allemaal al wel is”

JA, die kant is er ook – dat klopt. Maar die kant moet jouw verdriet en pijn niet gaan overschreeuwen. We zijn veel te druk bezig om verdriet en pijn weg te stoppen.

En weet je, even een wake up call: Ik kan mij soms intens gelukkig voelen als ik de diepste pijn voel. Want vaak huil ik om iets dat mij ècht raakt, om iets waar ik ècht van houd of gehouden heb, iets of iemand die mij ècht gelukkig heeft gemaakt of iets wat ik voor heel mijn leven zal koesteren. Dus nee, pijn is niet altijd fijn. Maar het heeft wel een mooi einde.

Want weet je wat de ware kwaliteit van Verdriet was in de film?

Dat Verdriet het mogelijk maakt om je weer blij, gelukkig en verbonden te voelen.

Op woensdag 12 mei 2021 geef ik om 10:00u de online masterclass ‘Vrijheid blijheid’. In 1,5 uur vertel ik je alles wat je wilt weten om je volledig vrij te voelen. Om vrij te komen van al die negatieve gevoelens & emoties, vrij van de (innerlijke) onrust, vrij van al die nare situaties (van vroeger) die je nu nog steeds dwars zitten. Dat je vrij bent van schuldgevoelens en voor jezelf kan kiezen waardoor je daadwerkelijk kan genieten van de momenten die je voor jezelf neemt of met elkaar doorbrengt. Vrij om een onbezorgd leven te leiden, zonder altijd te denken “wat als?”. Vrij van belemmeringen door irritante gedachtes en beren op de weg.

En juist door DIE vrijheid ervaar je rust, ruimte, energie en geluk. Je offert jezelf niet meer op en kan eindelijk volmondig JA zeggen tegen al jouw verlangens. Are you in? Schrijf je dan via het formulier hieronder in en verzeker jouw plekje.

[activecampaign]