Degene die mij kennen, weten dat ik enthousiast ben over het vieren van mijn verjaardag. Of nee, te subtiel nog, ik denk zelfs hysterisch ben. Vroeger al helemaal. Ik kon niet slapen en was de nachten aan het aftellen tot het mijn verjaardag was. Kriebels in mijn buik. Een bepaalde opgewektheid en spanning voor wat komen zou. Ongeduldig afwachten tot de dag dat ik mijn verjaardag kon vieren. 

Kriebels in mijn buik

Dit had ik bijvoorbeeld ook met schoolreisjes op de basisschool of het uitwisselingsproject op de middelbare school. En zelfs nu nog, kan ik ontzettend veel zin hebben in dingen die ik ga doen met vrienden. Ik voel letterlijk nog steeds diezelfde kriebels in mijn buik, wat ik dan vaak ook benoem. 

Een lange tijd heb ik gedacht dat ik gewoon een grote passie voor cadeautjes en ballonnen had, want heel eerlijk, dat was een leuke bijkomstigheid op jouw verjaardag. Alleen na de jaren verstreken, en cadeautjes eigenlijk niet meer belangrijk werden, bleef ik zo enthousiast over het vieren van mijn verjaardag. En nu pas, na al die jaren, besef ik mij dat het ging om het samenkomen. Gezelligheid met elkaar. Na tijden elkaar weer even spreken. 

Verjaardagen blijven toch zo’n vaststaand moment dat iedereen de tijd neemt om even langs te komen. Je ziet elkaar weer even, kan bij kletsen, je bent weer even op de hoogte en maakt mooie plannen voor wanneer je elkaar weer gaat zien. En we vertellen elkaar “Ooh dit moeten we echt vaker doen” OF “Dit keer moeten we er echt niet zoveel tijd meer overheen laten gaan hoor” OF “ We hebben elkaar echt te lang niet gezien”. En toch, na die verjaardag gaat er weer een poosje overheen. Herkenbaar?

“Mijn passie heeft te maken met mensen die samen komen, mensen verbinden en samen leuke, maar ook minder leuke herinneringen maken. Want een piek is geen piek, zonder dalletje helaas. ”

Passie op de werkvloer

Ik spreek regelmatig vrienden en de laatste tijd gaat het veel over werk. Ik heb vrienden die het werk al een tijdje doen, oprecht goed zijn in wat ze doen, maar niet meer enthousiast worden. Er mist iets of de welbekende vraag popt op “Is dit het nou?”. Alleen ja, eerlijk is eerlijk: door die baan kan je wel jouw hypotheek of huur betalen, kan je op stap om leuke dingen te gaan doen, kan je jouw auto of vaste lasten betalen. Dus zekerheid biedt het wèl.. Alleen niet meer de voldoening en vreugde als in het begin. 

En daar is nu het moment waar ik op gewacht heb, het woord waar dit om gaat. Dit gaat allemaal om passie! Waar word jij nou blij van? En dat is natuurlijk lekker makkelijk, want als je dat wist, had je er waarschijnlijk al naar gehandeld of het roer om gegooid. Het is vaak dat je nou niet precies weet wat het is! Je bent ergens ingerold na je studie of baan en zo ben je verder gegroeid. Maar je hebt eigenlijk niet echt meer stil gestaan bij jouw passie. 

Begrijp me niet verkeerd, ik vraag niet om nu per direct jouw baan op te zeggen als je dit gevoel herkent. Ik vraag alleen om eens na te gaan wanneer jij in het verleden dit gevoel had? Het gevoel dat je niet kon wachten tot de volgende dag? Dat het te lang duurde voordat het er eenmaal was? Het mag vanaf jouw kinderjaren gaan tot aan nu. En ga eens vergelijken. Wat hadden al die momenten met elkaar gemeen? Wat maakte dat je er zo naartoe leefde? Wat zorgde voor die kriebels in jouw buik? 

Confetti ballon

Want weet je, mensen zeggen wel eens tegen mij “Ja Shiva, dat is leuk die passie van jou, maar het levert geen brood op de plank”. En daar ben ik het niet mee eens. Waarom?

Als jij iets doet wat jij zo leuk vindt, straal jij een bepaalde energie uit. Positieve energie, een bepaald aanstekelijk enthousiasme waardoor mensen jou willen volgen in wat jij doet, naar je willen luisteren omdat je zo boeiend kan vertellen over dat onderwerp. Het is namelijk iets waar jij vanuit jouw diepste verlangen gehoor aan geeft. En dus, trek jij andere mensen aan, word jij aantrekkelijk voor die bepaalde baan en ervaar jij minder negativiteit. De focus is namelijk verplaatst van alles wat minder leuk is, naar iets dat GEWELDIG is. En dat doet iets met jou, en dus ook met jouw omgeving!

Dit gaat natuurlijk niet alleen om werk, maar ook om jouw gemoedstoestand. Er gebeurt veel om ons heen de laatste tijd en daardoor verlies je veel energie. Door meer met jouw passie te gaan doen, laad jij jouw batterij weer op met positieve energie. Wat weer maakt dat jij de minder leuke dingen ook wat beter aankan. Nou, win – win denk ik zo. 

Begin eens klein, denk aan een ballon. Heb het er eens over met een vriend, vriendin of jouw partner. Wat maakt jou blij? Zowel vroeger als nu? Wat zijn die kriebels? Steeds weer een beetje lucht erbij.

Tot de ballon zo vol met lucht zit waardoor die uit elkaar knapt in de lucht en iedereen een beetje passie van jou over zich heen krijgt. En dan?

“Sparkle the shit out of you!”